ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

     «…Το ιερό βουνό της Ελλάδας, πυργωμένο στο κέντρο στης πατρίδας, στη σμίξη του Θεσσαλικού και του Μακεδονικού κάμπου, λογχίζει τον καταγάλανο ουρανό της, αιώνες τώρα. Από δω άνοιξε διάπλατα τις φτερούγες της η ελληνική Μυθολογία, για ν’ αγκαλιάσει κάθε τι ζωντανό ή άψυχο και να το πλάσει με το μύθο της και να το ντύσει με το φανταχτερό ρούχο της, για  να το περάσει στη σφαίρα της αθανασίας. Οι πανύψηλες κορυφές του, χιονοσκέπαστες, τυλιγμένες στα πέπλα της ομίχλης ή στα κρόσια των σύννεφων, που μόνο τα καλοκαίρια τις φιλούσε ηδονικά ο ήλιος, φιλοξένησαν τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων και έγιναν πηγή της ελληνικής φιλοσοφίας, που ανάβλυζε αρετή, σοφία, ειρήνη, πολιτισμό. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς μια και Όλυμπος σημαίνει «φως»…».

        O Eθνικός Δρυμός  Oλύμπου είναι ο παππούς των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, αφού ιδρύθηκε το 1938 μετά από πολυετείς συζητήσεις, που άνοιξαν την αυλαία για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος στην Eλλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού από 18-6-1987 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή του Ολύμπου ως αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο που συνδέεται άμεσα με τις ιστορικές μνήμες του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

         Ο 'Ολυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια.  Η UNESCO με απόφαση της από 15-12-1981 έχει εντάξει τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο πρόγραμμα   « Man and the Biosphere »,  που έχει σκοπό την προστασία και διατήρηση της Φύσης στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του κόσμου και τον χαρακτήρισε "Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας". Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον 'Ολυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

        Το σοβαρότερο πρόβλημα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι η λαθροθηρία, που γίνεται από τους έμπειρους κατοίκους των γύρω περιοχών και από τους βοσκούς των κοπαδιών που συχνάζουν προς την Θεσσαλική πλευρά του βουνού. Η λαθροθηρία είναι η κυριότερη αιτία που οι πληθυσμοί του Αγριόγιδου παραμένουν εξαιρετικά μικροί, παρά την υποτιθέμενη προστασία του.

        Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δύο πολύ σημαντικές οικολογικά περιοχές, οι χαράδρες Ξερολάκι και Παπά Ρέμα δεν περιλαμβάνονται στο Δρυμό, παρόλο που είναι τα σημαντικότερα και πιο απομονωμένα καταφύγια της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Έχει προταθεί να περιληφθούν στον πυρήνα του Δρυμού.

         Οι νόμοι προβλέπουν ότι η περιοχή γύρω από τον πυρήνα ενός Εθνικού Δρυμού – στην περίπτωσή μας του Ολύμπου – πρέπει να οργανώνεται έτσι, ώστε να συμβάλλει στην εκπλήρωση των σκοπών που επιδιώκονται – δηλαδή την διατήρηση και την προστασία της φύσης – με την καθιέρωση της περιοχής ως Δρυμού.

        Παρόλα όμως τα γράμματα των νόμων, τα τελευταία χρόνια έγιναν μια σειρά αλόγιστες επεμβάσεις, με έργα, που αλλοιώνουν βάναυσα και φυσικά κάθε άλλο παρά προστατεύουν το Δρυμό.

ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

        Ο Όλυμπος είναι ένα μνημείο, όπως και τ’ άλλα μνημεία της αρχαιότητας και σαν τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Δηλαδή με σεβασμό, με προσοχή και φροντίδα. Η μόνη αξιοποίηση που του πρέπει αυτού του βουνού με την παγκόσμια ακτινοβολία, είναι ν’ αφεθεί ελεύθερο ν’ αναπτυχθεί και ν’ αναδείξει τις ομορφιές του.

        Με άξονα τις παραπάνω θέσεις για την τύχη του βουνού οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του και την προφύλαξή του από μελλοντικές επεμβάσεις είναι:

1. Ο Εθνικός Δρυμός ν’ αυξηθεί σε έκταση και να περιλαμβάνει όλο τον κυρίως Όλυμπο, λίγο έξω από τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδές του.

2. Κανένα νέο έργο δεν πρέπει να γίνει στον νέο Εθνικό Δρυμό, που θα πρέπει να φυλάσσεται ουσιαστικά.

        Οι μελέτες αξιοποίησης πρέπει να διαφυλάττουν και να αναδεικνύουν το κεφάλαιο βουνό με τη φυσιογνωμία, που σχηματίστηκε από τους αιώνες της ιστορίας. Η αξιοποίηση του Ολύμπου δεν είναι υπόθεση ενός συλλόγου, μιας κοινότητας ή πόλης. Είναι υπόθεση που ξεπερνά τα όρια των γειτονικών περιοχών. Η αξιοποίηση του Ολύμπου, του μνημείου αυτού της φύσης, και της ιστορίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, σεβασμό και φροντίδα..

         Στον Όλυμπο ανεβαίνουν οι Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να νιώσουν την «παρουσία» δεκάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αισθανθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βουνό, το χιόνι και τον αέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για ν’ αντικρύσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας …».

Για την προστασία του Περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό προτείνουμε:

 • την είσοδο στον Δρυμό μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους , την κυκλοφορία στο εσωτερικό του μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, τη στάθμευση αποκλειστικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους,

καθώς και την αποφυγή:

 • της κοπής δέντρων και ξεριζώματος θάμνων, φυτών, της συλλογής ή καταστροφής φυτοχώματος, σπόρων, φωλιών, αυγών, νεοσσών,

 • του κυνηγιού κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς,

 • της πρόκλησης ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς,

 • της ελεύθερης κυκλοφορίας παιδιών κάτω των 14 ετών χωρίς συνοδό και οποιωνδήποτε συνοδευόμενων ζώων

 • της καταστροφής ή απομάκρυνσης τεχνικών έργων και υλικών του Δρυμού,

 • του ανάμματος φωτιάς και της ρήψης αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων,

 • της κατασκήνωσης με οποιαδήποτε μορφή,

 • της πώλησης τροφίμων και άλλων αντικειμένων, καθώς και της έκθεσης και διανομής τους με οποιονδήποτε τρόπο,

 • της κολύμβησης στα ρέματα του Δρυμού,

 • της τοποθέτησης σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τα υπάρχοντα δοχεία απορριμμάτων και της ρύπανσης του χώρου του Δρυμού γενικά,

 • της βοσκής κάθε ζώου,

 • της εγκατάστασης κυψελών μελισσοσμηνών χωρίς την άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

 
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

ΑΛΟΓΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
ΧΑΡΤΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ-ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

ip based webcounter

free web counter