Άγρια άλογα του Ολύμπου

       Ανεβαίνοντας στις κορφές του Ολύμπου από την πλευρά της Ελασσόνας, ένα υπέροχο  θέαμα που θα ξαφνιάσει τους ορειβάτες είναι τα άγρια άλογα που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτά τα άλογα, που κάποτε κυριαρχούσαν σ' ολόκληρη την περιοχή με πρωταγωνιστή το φημισμένο Θεσσαλικό άλογο που πολλοί το θεωρούν απευθείας απόγονο του θρυλικού Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχαν από καιρό εξαφανιστεί. Ο λόγος ήταν απλός και έχει άμεση σχέση με τη «μηχανοποίηση» των γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών. Έτσι, ο σύντροφος του αγρότη και του κτηνοτρόφου, που ήταν το καθημερινό του εργαλείο σε όλες του τις εργασίες, εγκαταλείφθηκε, για να αντικατασταθεί από τα γνωστά αγροτικά αυτοκίνητα.

     Ξεχασμένα γενιές ολόκληρες και εκτοπισμένα από τα αγροτικά αυτοκίνητα τα Θεσσαλικά άλογα ζουν και πολλαπλασιάζονται, άγρια πλέον, στις βουνοκορφές του Ολύμπου μακριά και απλησίαστα από τους ανθρώπους. Στον Όλυμπο σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη αγέλη από τέτοια άλογα.

     

Τα άλογα επέστρεψαν στον  Ολυμπο!..


       Στην περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε τα άλογα και ίδρυσαν ιππικό όμιλο. Οι πρωτεργάτες ήταν 4-5 νέοι άνθρωποι από τα ορεινά της Ελασσόνας. Εκεί στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Πύθιο που η ζωή για τους λίγους νέους ανθρώπους που έχουν μείνει στην περιοχή είναι δύσκολη και το μέλλον αβέβαιο. Όνειρο πολλών ετών για την ορεινή Ελασσόνα η τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου, που κατά γενική ομολογία αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για να κρατηθεί ο κόσμος στην ύπαιθρο και να μην ερημώσουν τα χωριά.

         Με σεβασμό λοιπόν στο περιβάλλον και στη φύση, η ομάδα των νεαρών από το Πύθιο, στους πρόποδες του μυθικού Βουνού των Θεών, το αποφάσισε: Με τη βοήθεια προγραμμάτων για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και συγκεντρώνοντας τις δικές τους οικονομίες αλλά και βάζοντας το δικό τους μεράκι το τόλμησαν. Εγένετο λοιπόν με φόντο τον Όλυμπο ο Ιππικός Όμιλος Ολύμπου, καθώς όλη η «ομάδα» τω νεαρών, με πρωτεργάτη και ψυχή της το Βασίλη Μπατσίλα είχε κοινό σημείο επαφής την αγάπη της για τα άλογα.


Η επιστροφή του αλόγου

           Η επιστροφή του αλόγου λοιπόν έγινε στον Όλυμπο με την ίδρυση του Ιππικού Ομίλου, που διαθέτει ήδη πάνω από 20 άλογα. Με φόντο το χιονισμένο βουνό διοργανώνονται καθημερινές εκδρομές μέσα από ορεινά μονοπάτια για εξερευνήσεις και γνωριμία με τον άγνωστο Όλυμπο. Στην επιστροφή, τους ταξιδιώτες περιμένει μια ζεστή καφετέρια με τζάκι που είναι χτισμένη παραδοσιακά με πέτρα δένοντας με το όλο περιβάλλον. Άλογα, εκδρομές, τζάκι, θαλπωρή και μπροστά το μυθικό Βουνό των Θεών. Ο συνδυασμός δε θα μπορούσε να είναι καλύτερος και το ραντεβού με την περιπέτεια μπορεί να γίνει γρήγορα, καθώς η πρόσβαση στον Ιππικό Όμιλο Ολύμπου μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί στο Πύθιο είναι πολύ εύκολη!
                                

 

          Αλλά και σε ένα άλλο χωριό του Ολύμπου τη γειτονική Καρυά ο κύριος Διονύσης Τηγάνης δημιούργησε μια φάρμα με πανέμορφα και ήμερα άλογα. Έτσι δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες- τουρίστες του χωριού να απολαύσουν τα μονοπάτια του Ολύμπου πάνω σε καθαρόαιμα άλογα, με συνοδεία πάντα ενός οδηγού από τη φάρμα.

   Αν βρεθείτε στην Καρυά, μην παραλείψετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία.

 Σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.