Το μέλλον του Ολύμπου

        Ο Όλυμπος με τις ψηλότερες ελληνικές κορυφές και τον εντυπωσιακό όγκο του, είναι σύμβολο του ελληνικού πνεύματος, της πίστης και της ελευθερίας, πολιτισμικός ομφαλός του ελληνικού χώρου και παγκόσμιο μνημείο της φύσης. Ως κατοικία των αρχαίων θεών, υπήρξε το λίκνο ποιητικών και μυθολογικών διαπλοκών για θεούς και ήρωες της αρχαιότητας. Μέσα από την αρχαία λογοτεχνία και το νεότερο κλασικισμό απόκτησε διαχρονική φήμη και δόξα σε όλο τον κόσμο ως τις μέρες μας.

        Είναι το γνωστότερο βουνό της γης, σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, ελκυστικός προορισμός και προσκύνημα για Έλληνες και ξένους που αντέχουν σε δύσκολες αναβάσεις. Ο Όλυμπος , με τη φυσική ομορφιά του, τη μυθολογική και ιστορική του φήμη, τις προκλητικές διαδρομές για τους σύγχρονους φυσιολάτρες, παραμένει η "Ιθάκη", το ύστατο και φιλόδοξο τέρμα όλων των ορειβατών του κόσμου. Μια ανάβαση στον Όλυμπο δεν είναι μία ακόμη κατάκτηση ψηλής κορυφής, αλλά μια κορυφαία ανάβαση στη μυθική αφετηρία του κόσμου.

          Στον Όλυμπο ανεβαίνουν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να νιώσουν την παρουσία  εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αισθανθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν  όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρύσουν αυτό που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό.

         Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για  επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να είναι κάτι παραπάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στη θέση των  κορυφών του να βρίσκεται ο Παρθενώνας.

       Στην εποχή μας ο οικοτουρισμός προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Η περιοχή του Ολύμπου έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τέτοιου τουρισμού. Κι όχι μόνο στον Όλυμπο , αλλά και στα Πιέρια και στους υγροβιότοπους. Εκείνο που χρειάζεται είναι η προστασία των περιοχών αυτών και η δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικής υποδομής με όλους τους κανόνες της αισθητικής, της ελληνικής παράδοσης, της σωστής φιλοξενίας, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Κανένας τουρίστας δεν πρόκειται να έρθει σε έναν κατεστραμμένο Όλυμπο.

        Η «αξιοποίηση» ή κακοποίηση του Ιερού Βουνού θα στερήσει από την Ελλάδα ένα μεγάλο εθνικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας με εξαιρετική σημασία για το ιστορικό μας περιβάλλον και την εθνική μας ταυτότητα.

        Όταν ένας λαός καταστρέφει τις κατοικίες των θεών του, τους ιερούς χώρους που έγιναν σεβαστοί από τους προγόνους και τους κατοίκους όλης της γης, που τσιμεντώνει τη γη των θρύλων, των μνημείων, του πολιτισμού, σίγουρα είναι ένας αχάριστος λαός που oδεύει προς εθνικό αφανισμό.

        Σαν λαός πρέπει να σεβαστούμε και μερικά πράγματα. Δε μπορούμε να απογυμνώσουμε την Ελλάδα από τα μνημεία, τα σύμβολα, τα ιστορικά και πολιτιστικά ντοκουμέντα..

         Δεν έχουμε το δικαίωμα να καταστρέψουμε  τον Όλυμπο . Είναι το χρέος μας ως Έλληνες να τον παραδώσουμε όσο γίνεται πιο Αμόλυντο στις επόμενες γενεές.  Άλλωστε ο Όλυμπος δεν ανήκει μόνο σ' εμάς. Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΝΗΚΕΙ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ