Ένας νέος διεθνής αγώνας θα κάνει την εμφάνισή του τον προσεχή Ιούνιο στην Ελλάδα. Ο “OLYMPUS MARATHON” θα είναι ο απόλυτος αγώνας τρεξίματος στο απόλυτο βουνό, τον Όλυμπο. Αθλητές από όλο τον κόσμο θα φτάσουν στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, για να πάρουν μέρος σ ένα σπουδαίο αλλά διαφορετικό μαραθώνιο αγώνα δρόμου.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

    

        Ο OLYMPUS MARATHON έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Ο Όλυμπος, το «βουνό των θεών», είναι το απόλυτο πεδίο που θα συγκεντρώσει την ελίτ όχι μόνο των ξένων αλλά και των ελλήνων αθλητών, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Η ιδέα του OLYMPUS MARATHON έρχεται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας. Η ιερή πόλη του Δίου, στους πρόποδες του Ολύμπου, ήταν στην αρχαιότητα ο τόπος λατρείας του Δία, πατέρα των θεών. Κάθε χρόνο, Μακεδόνες αλλά και άλλοι Έλληνες συγκεντρώνονταν στο Δίον, όπου πέρα από τις λατρευτικές τελετές έπαιρναν μέρος και στα «Ολύμπια», αθλητικούς και μουσικούς αγώνες που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον βασιλιά Αρχέλαο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ακόμα κι ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από τους στίβους του Δίου, όπου και αγωνίστηκε στο δρόμο του ενός «σταδίου» σύμφωνα με την παράδοση. Στη διάρκεια των λατρευτικών γιορτών, μια φορά το χρόνο, οι πιστοί ανηφόριζαν στο βουνό κι έφταναν μέχρι τις κορυφές του, όπου κατέθεταν τα αφιερώματά τους και θυσίαζαν στους θεούς. 

    Ο OLYMPUS MARATHON αναβιώνει την ιερή πορεία των αρχαίων Ελλήνων στον Όλυμπο. Οι αθλητές που θα συγκεντρωθούν στην γη της Πιερίας, θα ξεκινήσουν τον αγώνα τους με την ανατολή του ήλιου στις 26 Ιουνίου, από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τις ακτές του Αιγαίου. Στη συνέχεια θα τρέξουν προς τους πρόποδες του βουνού και θα συνεχίσουν την επίπονη προσπάθειά τους ανηφορίζοντας πια στα μονοπάτια του βουνού και περνώντας από τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής τους βρίσκεται στη μέση του αγώνα, στο υψόμετρο των 2780 μέτρων! Οι αθλητές θα περάσουν τρέχοντας από το αραιό οξυγόνο των κορυφών του βουνού, ακριβώς από κάτω από την κορυφή στην οποία οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Δίας ακουμπούσε την πλάτη του κι έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Θρόνος του Δία». Το υπόλοιπο μισό του αγώνα εξελίσσεται σε εξίσου συναρπαστικά τοπία, σε απόκρημνα μονοπάτια και μέσα από τη μυθική κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα, για να τερματίσει μετά από 48 συνολικά χιλιόμετρα στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα πασίγνωστα τουριστικά θέρετρα της περιοχής. Η υψομετρική διαφορά ανάβασης και κατάβασης που θα καλύψει ο κάθε αθλητής στη διάρκεια του αγώνα αγγίζει τα 6000 μέτρα! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοργανωτών, ο ταχύτερος δρομέας θα φτάσει στον τερματισμό σε 5 ώρες περίπου, ενώ οι 12 ώρες τέθηκαν ως όριο για τον έγκυρο τερματισμό και του τελευταίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδρομή για να ολοκληρωθεί από έναν μέσο πεζοπόρο χρειάζονται συνήθως 2-3 ημέρες!!!

 

     «Συγκλονιστικός ο 1ος Olympus Marathon!»

    Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου στον Όλυμπο, ο σκληρότερος μαραθώνιος της χρονιάς. Στην εκκίνηση, που δόθηκε στις 6.20 το πρωί στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ξεκίνησαν 118 δρομείς από 6 χώρες με στόχο να καλύψουν τα 44.600 μέτρα διαδρομής και 6.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, τρέχοντας σε ορεινά μονοπάτια του Ολύμπου. 
«Από το επίπεδο της θάλασσας στην κορυφή της Ελλάδας και από εκεί πάλι κάτω. Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, στην πραγματικότητα είναι σαν να τρέχεις δύο Μαραθώνιους!», δήλωσε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, ένας από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές μεγάλων αποστάσεων και 3ος νικητής του Olympus Marathon. «Κανονικά κάποιος μπορεί να τρέχει το πολύ μέχρι 4 μεγάλες κούρσες το χρόνο. Mέχρι σήμερα έχω τρέξει ήδη 5 και αυτό μάλλον το πλήρωσα σήμερα…», είπε μετά τον αγώνα ο Νίκος Καλοφύρης, ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής ορεινού τρεξίματος και 2ος νικητής του Olympus Marathon. Έχοντας τρέξει 44 εξαντλητικά χιλιόμετρα, ο Καλοφύρης μπήκε στο στάδιο του Λιτοχώρου μαζί με τον Αλέξη Γκούνκο ο οποίος, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, κέρδισε την κούρσα με ένα απρόσμενα δυνατό σπριντ! «Το πιο συγκλονιστικό σημείο της διαδρομής είναι πάνω στα οροπέδια, στο εκπληκτικό αλπικό τοπίο με θέα το Θρόνο του Δία! Περάσαμε δίπλα από τις πλάκες που είναι τοποθετημένες στη μνήμη άτυχων ορειβατών που έχασαν εκεί τη ζωή τους, και ανατριχιάσαμε!», δήλωσαν οι δύο πρώτοι νικητές. 
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Προέδρου της Ιρλανδικής Ομοσπονδίας Ορεινού Τρεξίματος, Jane Porter, που συμμετείχε μαζί με τον σύζυγό της στον Olympus Marathon, αμέσως μετά τον τερματισμό: «Ο εφιάλτης τελείωσε! Η οργάνωση ήταν καταπληκτική! Ο Όλυμπος είναι υπέροχος, οι άνθρωποι φιλικοί. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές! Του χρόνου θα φροντίσουμε να στείλουμε πολλούς αθλητές μας σε αυτή την ‘κόλαση’…».
«Του χρόνου θέλουμε 300 αθλητές και τουλάχιστον οι 50 απ αυτούς να είναι ξένοι. Ο Όλυμπος είναι από τα πιο γνωστά βουνά στον κόσμο και ο Olympus Marathon μπορεί σύντομα να καθιερωθεί σε κορυφαίο διεθνή θεσμό. Την πρώτη χρονιά όλοι ήταν επιφυλακτικοί, αλλά η μεγάλη φετινή επιτυχία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στη συνέχεια…», είπαν οι διοργανωτές, που πραγματικά έδωσαν σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια.