Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θα δημιουργήσουν τους θρύλους που αργότερα θα δώσουν το Δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων. Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια -στις πτυχές του Ολύμπου όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (Ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία. Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «θεϊκήν του μήνιν».

      Ο Όλυμπος ήταν το ιερό βουνό της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί νίκησε ο Δίας τους Τιτάνες και πήρε την εξουσία. Ο χώρος αυτός συνδέθηκε και με τον Ορφέα: ο περίφημος αυτός μουσικός δίδαξε εκεί τα μυστήρια του, αλλά εκεί βρήκε το θάνατό του. Ο Όλυμπος ήταν επίσης αφιερωμένος και στις Ολυμπιάδες ή Πιερίδες Μούσες.

     Η ονομασία ‘Όλυμπος’ εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ορφικά κείμενα και τα έπη. Μνεία όμως του ιερού βουνού κάνουν όλοι σχεδόν οι αρχαίοι συγγραφείς.

Ingres, Jean-August-Dominique. Δίας και Θέτις, 1810-1811

      Ο Δίας (Ζευς), ο Ποσειδώνας κι ο Πλούτωνας μοιράστηκαν την εξουσία του κόσμου. Ο Δίας έγινε κυρίαρχος του κόσμου, ο ύπατος θεός, ενώ ο Ποσειδώνας έγινε κύριος της θάλασσας και των νερών της γης κι ο Πλούτωνας περιορίστηκε να έχει εξουσία του κάτω κόσμου, του Άδη με τον οποίο ταυτίστηκε γρήγορα και το όνομά Άδης.

       Ωστόσο διάφορες εξουσίες πήραν και οι άλλοι θεοί που αποτέλεσαν το συνέδριο των θεών του Ολύμπου, οι δώδεκα θεοί, έξι αρσενικοί και έξι θηλυκοί, αδέλφια ή παιδιά του Δία:

Δίας (Ζευς), Ποσειδώνας, Απόλλωνας, Άρης, Ήφαιστος, Ερμής, Εστία, Ήρα, Δήμητρα, Αθηνά, Άρτεμη και Αφροδίτη.

Ο γάμος του Δία και της Ήρας ( από τοιχογραφία της Πομπηίας )

     Η ομάδα  αυτή των θεών αποτελεί μια οικογένεια που θυμίζει βασιλική οικογένεια των γεωμετρικών χρόνων: όπως ο βασιλιάς είχε το ανάκτορό του στην κορυφή ενός λόφου, έτσι και ο Δίας είχε το δικό του στην πιο ψηλή κορυφή του Ολύμπου. Χαμηλότερα ο Ήφαιστος είχε κτίσει κατοικίες για τους άλλους θεούς. Στο ανάκτορο του Διός υπήρχαν δωμάτια ευρύχωρα όπου γινόταν η «αγορά των θεών». Στις συνεδριάσεις ιδιαίτερη θέση είχε η σύζυγος του Διός, Ήρα και τα δυο περισσότερο διακεκριμένα παιδιά του, η Αθηνά και ο Απόλλων. Από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μόνο ο Ήφαιστος και ο Άρης είχαν μητέρα την Ήρα, της Αρτέμιδος όπως και του Απόλλωνα μητέρα ήταν η Λητώ, του Ερμή η Μαία και της Αφροδίτης η Διώνη.

     Εκτός από τους εννέα αυτούς θεούς έπαιρναν μέρος στη διακυβέρνηση του κόσμου και δυο άλλοι μεγάλοι θεοί αδερφοί του Διός, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ( επειδή όμως ο Άδης βασίλευε στον κάτω κόσμο , πολλοί απέφευγαν να τον συναθροίσουν μεταξύ των ολύμπιων θεών και όταν τον ανέφεραν προτιμούσαν να τον ονομάζουν Πλούτωνα). Τη θέση του Άδη κατείχε συνηθέστερα στο δωδεκάθεο η Εστία, αδερφή του Δία (κόρη του Κρόνου). Αργότερα και την Εστία, υποχρεωμένη να παραμένει διαρκώς στο σπίτι και να μην ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, την αντικαθιστούσαν με τον νεώτερο θεό Διόνυσο. Τέλος στη Δήμητρα, που πάντοτε είχε τη θέση της στο ελληνικό δωδεκάθεο, ήταν εμπιστευμένες οι ταπεινές ασχολίες των γεωργών.

 

ip based webcounter

free web counter

 
Starfield