ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Η ΜΗΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ

    Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε σε ένα καταπράσινο λιβάδι ένα βαθύ πηγάδι, που μέσα του είχε φυτρώσει μια μηλιά, που έκανε κόκκινα και χρυσά μήλα. Όποιος έτρωγε απ' αυτά τα μήλα γινόταν καλά, όποια αρρώστια κι αν είχε! Αλίμονο όμως! Μια κακιά μάγισσα έβαλε κάποτε για φύλακα της μηλιάς ένα φοβερό και τρομερό δράκο, που έτρωγε όποιον πλησίαζε εκεί για να κόψει τα μήλα...

   Υπήρχε ένας θρύλος που έλεγε ότι αυτός ο δράκος ήταν ένα πεντάμορφο μαγεμένο παλικάρι, που το είχε μαγέψει η κακιά μάγισσα και το είχε καταραστεί να μην ξαναβρεί την ανθρώπινη μορφή του, εκτός αν μια κοπέλα δεχόταν να του δώσει ένα φιλί.

   Όμως καμιά κοπέλα δεν πλησίαζε ποτέ το πηγάδι, γιατί όλες φοβόντουσαν μην τις αρπάξει ο τρομερός δράκος! Ώσπου μια μέρα έφτασε στο πηγάδι ένας άρχοντας, που είχε βαριά άρρωστη τη γυναίκα του. " Λυπήσου με κι άσε με να πάρω ένα χρυσό μήλο για την άρρωστη γυναίκα μου. Δε θέλω να τη χάσω και να μείνει η μονάκριβη κόρη μου ορφανή ", παρακάλεσε λυπημένος ο άρχοντας κι έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας. Ο δράκος, ακούγοντας πως ο άρχοντας είχε κόρη,  γύρισε και του είπε:" Στείλε μου την κόρη σου να πάρει το χρυσό το μήλο, αν θες να γίνει καλά η γυναίκα σου!

   Γύρισε με μαύρη καρδιά στο αρχοντικό του ο άρχοντας. Τι θα έκανε τώρα; Πως θα έσωζε τη γυναίκα του χωρίς να θυσιάσει την πολυαγαπημένη του κόρη ; Το ίδιο βράδυ διηγήθηκε με δάκρυα στην κόρη του όλα όσα είχαν συμβεί. " Πάει θα τη χάσουμε τη μητέρα σου " ! είπε στο τέλος ο άρχοντας κλαίγοντας. " Δε θα τη χάσουμε ! Αύριο κιόλας θα πάω στο δράκο και θα φέρω το θαυματουργό φάρμακο για τη μητέρα! " απάντησε εκείνη θαρραλέα. " Μα τι θα απογίνω αν σε χάσω και εσένα; " φώναξε ο άρχοντας προσπαθώντας να της αλλάξει γνώμη.

   Όμως η αρχοντοπούλα είχε πάρει την απόφασή της κι έτσι την άλλη μέρα πήρε το μονοπάτι, που οδηγούσε στο πηγάδι με τον τρομερό δράκο. " Ορίστε! ήρθα όπως πρόσταξες τον πατέρα μου! Δώσε μου τώρα ένα χρυσό μήλο για να γιατρέψω την αγαπημένη μου μάνα! " είπε φτάνοντας στο πηγάδι, ενώ προσπαθούσε να κρύψει το φόβο της. " Ρίξε πρώτα τα μακριά ξανθά μαλλιά σου μέσα στο πηγάδι για να πιαστώ να ανεβώ κοντά σου, " είπε γλυκά ο δράκος. Τι να κάνει και η άμοιρη κοπέλα; Υπάκουσε. Έλυσε τα μακριά ξανθά μαλλιά της και τα άφησε να πέσουν μέσα στο βαθύ πηγάδι. Τότε, με μια γρήγορη δρασκελιά, ο δράκος πετάχτηκε μπρος της. Η αρχοντοπούλα πισωπάτησε σαστισμένη σαν είδε πόσο άσχημος και φοβερός ήταν.

    " Θα μου δώσεις τώρα το χρυσό μήλο, που σου ζήτησα; " τον ρώτησε τρέμοντας από το φόβο της. " ναι, αν κι εσύ μου δώσεις πρώτα ένα φιλί! " είπε ο δράκος και την πλησίασε.  Η κοπέλα σκέφτηκε την άρρωστη μάνα της και πήρε κουράγιο. Έκλεισε τα μάτια της για να μη βλέπει τη φοβερή θωριά του δράκου και του έδωσε ένα φιλί στο μέτωπο. Όμως, τι θαύμα ήταν αυτό! Μόλις άνοιξε τα μάτια της, αντίκρισε μπροστά της ένα πανέμορφο παλικάρι, που της χαμογελούσε γλυκά. " Σ' ευχαριστώ, αρχοντοπούλα μου, για το καλό που μου έκανες! Μ' αυτό το φιλί έλυσες επιτέλους τα μάγια μιας πολύ κακιάς μάγισσας, που με είχε καταραστεί να περάσω όλη μου τη ζωή σ' αυτό το βαθύ και σκοτεινό πηγάδι με τη μορφή ενός δράκου."

     Το παλικάρι έκοψε ένα χρυσό μήλο και το έδωσε στην κοπέλα. Αμέσως τότε η μαγική μηλιά και το πηγάδι εξαφανίστηκαν και κανείς δεν τα ματαείδε από τότε. Χαρούμενη η αρχοντοπούλα έτρεξε μαζί με το παλικάρι στο σπίτι της και έδωσε το θαυματουργό χρυσό μήλο στην άρρωστη μητέρα της. Εκείνη μόλις δάγκωσε ένα μικρό κομματάκι έγινε αμέσως καλά! Τότε ο άρχοντας, χαρούμενος,  αγκάλιασε το παλικάρι και του έδωσε τη μονάκριβη κόρη του για γυναίκα του.

    Η μαγική μηλιά με το πηγάδι έγιναν από στόμα σε στόμα θρύλος και παραμύθι μέσα στα χρόνια κι όλοι είχαν να το λένε πόσο ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι έζησαν η αρχοντοπούλα και το μαγεμένο παλικάρι μέχρι τα βαθιά γεράματα αποκτώντας πάρα πολλά παιδιά.

                                          Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

 

ip based webcounter

free web counter