Δέκα Εθνικοί Δρυμοί, δέκα μικρές περιοχές που έχουν αναλάβει ένα πολύ βαρύ ρόλο: μέσα σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο στενός και λιγότερο γενναιόδωρος για το φυσικό περιβάλλον, οι περιοχές αυτές πρέπει να υπερασπίσουν την επιβίωση των ειδών, να διατηρήσουν την επικοινωνία των φυσικών αξόνων, να φυλάξουν τα μοναδικά μεσογειακά τοπία και να παραδώσουν στις νέες γενιές τις φυσικές αξίες του παρελθόντος.

      Το 1938 κηρύχθηκε  ως πρώτος Εθνικός Δρυμός ο Όλυμπος , το μυθικό βουνό μας. Τον αποκάλεσαν Παρθενώνα των βουνών. Τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο βουνό του τόπου μας. Στέκει αγέρωχος και αυστηρός έτοιμος να δοκιμάσει το νου, το σώμα μα πάνω απ' όλα τις αισθήσεις σ' ένα ταξίδι στις μυθικές στράτες. O Eθνικός Δρυμός  Oλύμπου είναι ο παππούς των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, αφού ιδρύθηκε το 1938 μετά από πολυετείς συζητήσεις, που άνοιξαν την αυλαία για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος στην Eλλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού από 18-6-1987 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή του Ολύμπου ως αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο που συνδέεται άμεσα με τις ιστορικές μνήμες του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

      Ο 'Ολυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια.  Η UNESCO με απόφαση της από 15-12-1981 έχει εντάξει τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο πρόγραμμα   « Man and the Biosphere »,  που έχει σκοπό την προστασία και διατήρηση της Φύσης στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του κόσμου και τον χαρακτήρισε "Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας". Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας".

Στην ομάδα συμμετέχουν  65 μαθητές από όλα τα τμήματα του σχολείου

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος οι κυρίες:

 Τσιοβαρίδου Θεανώ  ΠΕ 5  - Συντονίστρια

 Ζαγανά Μαρίζα ΠΕ 2 - Μόκαλη  Παναγιώτα ΠΕ 2

 Χουρμουζιάδου Δέσποινα ΠΕ 5   -  Κακάβα Στέλλα ΠΕ 8

Κριτήρια επιλογής θέματος:

    Ύστερα από την ενασχόληση της Περιβαλλοντικής Ομάδας σε προηγούμενα Περιβαλλοντικά Προγράμματα με τη μελέτη και την έρευνα του    αστικού και υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής μας, κρίθηκε αναγκαία η έρευνα-μελέτη του " εθνικού Δρυμού  του Ολύμπου ", για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής γνώσης του τόπου μας.

Σκοποί του προγράμματος:

  •  Οι μαθητές μαθαίνουν να ζουν στο περιβάλλον, ευαισθητοποιούνται για τα προβλήματά του και αγωνιούν γι αυτό.

  • Μέσα από τη συνεργασία με φορείς, αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώνονται για τις διαδικασίες άμυνας και προστασίας της φύσης.

  • Μακροπρόθεσμα, γίνονται υπεύθυνοι πολίτες και παίρνουν θέση στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

  • Δίνεται στα παιδιά μια επιπλέον ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

ΕΠΕΑΕΚ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 2

ip based webcounter

free web counter