ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

        Σε όλο τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, ο οποίος παρουσιάζει ποικιλόμορφη δομή, που ικανοποιεί τόσο τον απλό πεζοπόρο όσο και τον εξασκημένο ορειβάτη, μπορούν να γίνουν πάρα πολλές θαυμάσιες διαδρομές μέσα σε πυκνά δάση ή επάνω σε βραχώδεις κορυφογραμμές από ωραιότατα μονοπάτια. Τα κύρια μονοπάτια του Ολύμπου είναι καλοδιατηρημένα και τα περισσότερα έχουν σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες για την καλύτερη ασφάλεια των ορειβατών.

       Η ανάβαση από την ανατολική πλευρά, την πιο ενδιαφέρουσα από άποψη ομορφιάς και ποικιλίας του τοπίου, γίνεται από το Λιτόχωρο. Στο Λιτόχωρο είναι η έδρα του Ορειβατικού Συλλόγου ΕΟΣ, και του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ Λιτοχώρου, που παρέχουν πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για την ανάβαση στον Όλυμπο, όπως εξεύρεση οδηγών ή αγωγιατών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζώα για την ανάβαση.

        Η ανάβαση στις κορυφές μπορεί να γίνει από τις ακόλουθες διαδρομές:

    ΑΝΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΠΡΙΟΝΙΑ
Διάρκεια: 5 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 740 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος: 9 Km

          Από την περιοχή «Μύλοι» (400 μ.), μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα. Το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο, με σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες και καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα (1100 μ.). Το μονοπάτι στην αρχή ακολουθεί το φαράγγι του Ενιπέα, από τα αριστερά της κοίτης, ενώ μετά τη μέση περίπου της διαδρομής διασχίζει τον Ενιπέα επτά φορές - με πανέμορφες ξύλινες γεφυρούλες - έχοντας την κοίτη του πότε από τα δεξιά και πότε από τα αριστερά. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής συναντάμε το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος και μετά από είκοσι λεπτά περίπου φθάνουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, την οποία αξίζει να επισκεφθούμε μιας και παραμένει ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Μετά από 10λεπτη πεζοπορία αφού περάσουμε το μοναστήρι, κατηφορίζει στα αριστερά μας μονοπάτι, που οδηγεί σε λίγα λεπτά στους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα. Λόγω των πολλών ανεβοκατεβασμάτων η πορεία είναι αρκετά κουραστική, όμως οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά και οι κάθετες ορθοπλαγιές, προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με την αντίθετη φορά, αν δηλαδή πάμε μέχρι τα «Πριόνια» ή την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου με το αυτοκίνητο.

        

ΠΡΙΟΝΙΑ - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ»
Διάρκεια: 3 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 1000 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος: 4,5 Km

        Η διαδρομή από τα Πριόνια (1100 μ.) μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.) είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου, τμήμα του Ε4, και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια. Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) και εκεί υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Εκεί, επίσης, έχει τις πηγές του ο ποταμός Ενιπέας. Όλο το χρόνο λειτουργεί στα Πριόνια αναψυκτήριο και εστιατόριο. Από τα «Πριόνια», ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι που είναι σημειωμένο με πινακίδες, μέσα σε πυκνό δάσος, μπορείτε να επισκεφθείτε το Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», σε υψόμετρο 2100 μ. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξυές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία. Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» βρίσκεται πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα.  Το Καταφύγιο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), λειτουργεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο και προσφέρει στέγη και φαγητό. Από εδώ μπορείτε σε τρεις περίπου ώρες να βρεθείτε στο «Μύτικα» από τη θέση «Σκάλα» ή να συνεχίσετε το μονοπάτι προς την κορυφή «Σκολιό».
        Πριν από τη «Σκάλα», ακολουθώντας το μονοπάτι δεξιά, βρίσκεστε στη θέση «Ζωνάρια» κάτω από τις κορυφές. Από εδώ μπορείτε να ανεβείτε αριστερά στο «Μύτικα» (από τη θέση «Λούκι») και στην κορυφή «Στεφάνι». Συνεχίζοντας, μπορείτε να φτάσετε στο πανέμορφο «Οροπέδιο των Μουσών», όπου βρίσκονται τα Καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» (1760μ.) και «Χρήστος Κάκαλος» (1650μ.).

 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» - ΣΚΑΛΑ - ΜΥΤΙΚΑΣ
Διάρκεια: 3 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 818 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος: 3 Km

      Από το καταφύγιο Α΄- «Σπ. Αγαπητός» (2100 μ) το μονοπάτι ανηφορίζει αρκετά και σε 20΄ περίπου ακολουθεί τη ράχη «Χονδρό Μεσοράχη» μέχρι που συναντάει στα 2480 μ. τη διασταύρωση για τα «Ζωνάρια» δεξιά. Λίγα μέτρα πιο πάνω και αριστερά συναντάει το μονοπάτι προς Σταυραϊτιές και Άγιο Αντώνιο. Ακολουθώντας το κυρίως μονοπάτι που είναι το Ε4, σε γυμνό αλπικό τοπίο και με αρκετή κλίση, μετά από μία ώρα περίπου, καταλήγουμε στην κορυφή «Σκάλα» (2866 μ.) Από εκεί συνεχίζουμε, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα βράχια, στη διαδρομή της «Κακόσκαλας» όπως χαρακτηριστικά λέγεται λόγω των φυσικών «σκαλοπατιών», που οδηγούν στο Μύτικα. Η διαδρομή γίνεται πιο δύσκολη από τη Σκάλα στο Μύτικα. Επισημαίνεται ότι το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι αρκετά δύσκολο.

 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» - ΛΟΥΚΙ -ΜΥΤΙΚΑΣ
Διάρκεια: 3 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 818 μ.
Διαδρομή δύσκολη - σε σημεία επικίνδυνη
Μήκος: 2,9 Km

     

      Πρόκειται αρχικά για το ίδιο μονοπάτι με το προηγούμενο μέχρι τα 2480 μέτρα, όπου συναντάμε τη διασταύρωση για τα Ζωνάρια. Ακολουθούμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, το οποίο στην αρχή ανηφορίζει απότομα ενώ στη συνέχεια ακολουθεί τις πτυχώσεις των «Ζωναριών» για αρκετή ώρα, ως το σημείο όπου αρχίζει το χαρακτηριστικό «Λούκι» που καταλήγει στο Μύτικα. Μέσα στο «Λούκι» υπάρχουν χαρακτηριστικά κόκκινα βέλη, πάνω στα βράχια, που δείχνουν την πορεία.

        Η διαδρομή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη - και μέσα στο Λούκι επικίνδυνη λόγω κατολισθήσεων - και χρειάζεται πολλή προσοχή από τους ορειβάτες.

 

 

 

 

     

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» - ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ
Διάρκεια: 1 ½ ώρες
Υψομ. Διαφορά: 550 μ.
Διαδρομή δύσκολη
Μήκος: 3,8 Km

        Ανηφορίζοντας από το Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» προς τις κορυφές, στα πρώτα λεπτά της πορείας, συναντούμε διακλάδωση προς τα δεξιά, προς «Οροπέδιο των Μουσών» (2650 μ.) όπου βρίσκονται τα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκκαλος».

      Το μονοπάτι ονομάζεται και «κοφτό» γιατί συντομεύει το συνολικό χρόνο ανάβασης στο Οροπέδιο των Μουσών. Είναι αρκετά ανηφορικό και σε μερικά σημεία που κρατάει χιόνι θέλει προσοχή. Περνάει χαμηλότερα από το αντίστοιχο μονοπάτι των Ζωναριών.

 


       

ΓΚΟΡΤΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ - ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ
Διάρκεια: 6 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 1600 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος 13,4 Km

        Στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται «Γκορτσιά». Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο «Οροπέδιο των Μουσών» και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσα σε πανέμορφο δάσος ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξυές, στα οποία όμως για να φθάσουμε, πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10΄-15΄.

       Πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι ένα πλάτωμα που ονομάζεται «Μπάρμπα». Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα διασχίζουμε ένα δάσος οξυάς και, αφού ανηφορίσουμε αρκετά σε μία ράχη, καταλήγουμε σε μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού. Παρεκκλίνοντας αριστερά από την πέτρινη δεξαμενή και μετά από 10΄, φθάνουμε στη σπηλιά όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου, Βασίλης Ιθακήσιος.

        Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (2000 μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, φθάνουμε στην κορυφή «Σκούρτα» (2485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μία στενή ράχη που ονομάζεται «Λαιμός» και καταλήγει στο «Οροπέδιο των Μουσών. Μόλις φτάσουμε στην αρχή του οροπεδίου, το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο.

         Το αριστερό τμήμα καταλήγει σε 30΄ περίπου στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» της Ε.Ο.Ο.Α., σε υψόμετρο 2650μ., που εξυπηρετεί 18 άτομα και διαθέτει εστιατόριο και το δεξιό σε 40΄ περίπου στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 2760μ., που μπορεί να φιλοξενήσει 90 άτομα και διαθέτει εστιατόριο..

      Με αφετηρία τα δύο καταφύγια, μπορούμε να πραγματο-ποιήσουμε σύντομες αναβάσεις στις κορυφές Τούμπα (2801 μ.) και Προφήτης Ηλίας (2803 μ.). Αναβάσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε και προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του «Στεφανιού» που οδηγεί προς τα «Ζωνάρια».

       

Πετρόστρουγγα

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ - ΚΟΡΥΦΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α΄
Διάρκεια: 1 ώρα
Υψομ. Διαφορά: 268 μ.
Διαδρομή δύσκολη-επικίνδυνη
Μήκος: 1,5 Km

Στεφάνι - Μύτικας - Σκολιό

Σκάλα - Μύτικας - Στεφάνι

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α΄

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Κατ. « Γιόσος Αποστολίδης» & «Χρήστος Κάκκαλος») - ΛΟΥΚΙ - ΜΥΤΙΚΑΣ

        Από το Οροπέδιο των Μουσών και συγκεκριμένα από τα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» (2700 μ. ) και «Χρήστος Κάκκαλος» (2650 μ.) συνεχίζουμε την πορεία μας προς τις ψηλές κορυφές. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα δύο καταφύγια.

      Αφού αφήσουμε στα δεξιά μας τις «Πόρτες», συνεχίζουμε την πορεία μας περνώντας κάτω ακριβώς από το «Στεφάνι» και φθάνουμε στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορυφές. Στο σημείο αυτό, αριστερά και μπροστά μας έχουμε το «Μύτικα» και δεξιά μας το «Στεφάνι». Ακολουθούμε τα κόκκινα βέλη πάνω στο βράχο που μας οδηγούν μέσα από το «Λούκι» προς το «Μύτικα» σε 30 με 40 λεπτά περίπου. Η διαδρομή είναι δύσκολη μέσα στο «Λούκι» και συχνά επικίνδυνη λόγω κατολισθήσεων.

 

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ - ΚΟΡΥΦΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β΄
Διάρκεια: ½ ώρα
Υψομ. Διαφορά: 153 μ.
Διαδρομή εύκολη
Μήκος: 1 Km

Προφήτης Ηλίας - Τούμπα

Προφήτης Ηλίας

 

      ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β΄

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Κατ. « Γιόσος Αποστολίδης» & «Χρήστος Κάκκαλος») - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΤΟΥΜΠΑ

       Πολύ εύκολες είναι οι διαδρομές από το «Γιόσος Αποστολίδης» προς τις κορυφές «Προφήτης Ηλίας» (2803 μ. ) και «Τούμπα» (2801 μ.). Απαιτούνται μόνο 10΄με 15΄ για να απολαύσουμε τη μοναδική θέα προς τον κάμπο της Πιερίας και τα «Καζάνια» αντίστοιχα. Αξίζει να προσκυνήσουμε και το ψηλότερο ξωκκλήσι των Βαλκανίων, τον Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή και πρωτοχτίστηκε από τον Άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα.

 

 

   ΑΝΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Οι τρεις διαδρομές προς την κορυφή του Ολύμπου

     Ο Δήμος Ολύμπου βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου αποτελείται από δώδεκα οικισμούς σκορπισμένους στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ολύμπου. Ο όγκος του βουνού δεσπόζει επιβλητικά και είναι ορατός απ’ όλα τα χωριά του Δήμου. 'Αγρια ομορφιά, υπέροχη φύση, μοναδική αίσθηση. Ένας τόπος προικισμένος με την αιώνια λιτότητα και το απέριττο μεγαλείο στέκεται εκεί, στο θρόνο του αυστηρός, επιβλητικός, κυρίαρχος και μας περιμένει να τον ερωτευτούμε. Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και το δεύτερο σε ύψος της Βαλκανικής χερσονήσου. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο ΜΥΤΙΚΑΣ (Πάνθεον), με υψόμετρο 2.917 μέτρα.
        Οι κοντινότερες κορυφές του προς το Δήμο Ολύμπου είναι ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (υψόμετρο 2.815 μ), ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (υψόμετρο 2.701 μ.) και το ΣΚΟΛΙΟ ( 2η σε ύψος κορυφή με υψόμετρο 2.912 μ). Η πρόσβαση της κορυφής από το Δήμο Ολύμπου γίνεται, από τη θέση ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ, από τα Καλύβια, και από τον Κοκκινοπηλό  .
         Η ανάβαση του Ολύμπου από την πλευρά της Περαιβίας έχει τα εξής πλεονέκτημα έναντι της Πιερίας, προσφέρεται στο ευρύ κοινό, αφού μοναδικός απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα αθλητικά παπούτσια, διαθέτει την πιο σύντομη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Ολύμπου <<Καλύβια- Καταφύγιο Χριστάκης >> και τη μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου που γίνεται μέσω της διαδρομής <<Σπαρμός- Καταφύγιο Βρυσοπούλες>>. Υπάρχουν πλήθος διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει , κάποιες από αυτές είναι: :
 

ΣΠΑΡΜΟΣ-ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ - ΣΚΟΛΙΟ-ΜΥΤΙΚΑΣ

Διάρκεια: 3,5 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 1111 μ.
Διαδρομή σχετικά εύκολη
Μήκος: 4 Km

         Η μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου για τους φίλους του βουνού γίνεται από τη δυτική πλευρά, από την περιοχή της Ελασσόνας, ακολουθώντας τον δρόμο Καλλιθέας - Ολυμπιάδας - Σπαρμού, μια παράκαμψη του εθνικού δρόμου Ελασσόνας - Κατερίνης στο ύψος του χωριού Καλλιθέα. Από Ελασσόνα μέσω Καλλιθέας φθάνουμε στην Ολυμπιάδα, συνεχίζοντας για το χωριό Σπαρμός. Από εδώ ξεκινά δρόμος με ασφαλτόστρωση (13 χλμ.), που οδηγεί στην περιοχή «Βρυσοπούλες» θέση Νίκη, μέσα στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.).

         Το Καταφύγιο Β΄ βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις του στρατού, σε υψόμετρο 1820 μέτρων, έχει χωρητικότητα 25 ατόμων, διαθέτει κουζίνα, νερό, ηλεκτρικό, κεντρική θέρμανση και τζάκι. Λειτουργεί όλο το χρόνο αλλά για τη διανυκτέρευση απαιτείται στρατιωτική άδεια, από το ΓΕΣ/ΔΕΔ/2, Χολαργός. Τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να γίνεται προσυνεννόηση με τη στρατιωτική μονάδα στο τηλέφωνο 24930-62.163 ή 24930-23.467 ΕΧΟΣ Ελασσόνας. Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Για τους αλλοδαπούς απαιτείται ειδική άδεια. Στην ίδια τοποθεσία λειτουργεί το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαρτίου, με συρόμενο αναβατήρα για την χρήση του οποίου είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν ευθύνεται ο Ελληνικός Στρατός.

        Το ανώτερο υψόμετρο της πίστας είναι 2.450 μ. και το κατώτερο 1900 μ. Η είσοδος και η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι δωρεάν, όπως και η χρήση της χιονοδρομικής πίστας. Στο κέντρο απουσιάζουν υποδομές σχολών σκι και ενοικίασης εξοπλισμού. Επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση του καφέ της μονάδας (ΚΨΜ) αλλά δεν θα βρείτε φαγητό και η είσοδος επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

         Από το περιοχή Βρυσοπούλες (1.800 μ.) πεζοί πλέον ακολουθείτε τους πυλώνες του αναβατήρα του Χιονοδρομικού Κέντρου μέχρι το καταφύγιο ανάγκης Μιγκοτζίδη (2.450 μ.) χωρητικότητας δέκα ατόμων στη βάση της κορυφής «Αγ. Αντώνιος» (2815 μ.), την παρακάμπτεται, προχωράτε προς την κορυφή «Σκολιό» (2.912 μ.), συνεχίζεται για τη «Σκάλα» και ακολουθώντας την κορυφογραμμή, σε 30΄ είστε στο Μύτικα. Θεωρείται εύκολη διαδρομή για γρήγορη πρόσβαση στις κορυφές, κυρίως το χειμώνα, αλλά γίνεται όλη σε γυμνό, άδενδρο, αλπικό τοπίο. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες και η υψομετρική διαφορά: 1.111 μ.

ΚΑΛΥΒΙΑ- ΜEΓΑ ΛΑΚΚΑ - ΣΜΕΛΟΥ – ΓΟΥΡΝΕΣ- ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗ-ΜΥΤΙΚΑΣ

Διάρκεια: 2 ώρες από το καταφύγιο
Υψομ. Διαφορά: 487μ.
Διαδρομή σχετικά εύκολη
Μήκος: 20 Km από τα Καλύβια

       Η πιο κοντινή διαδρομή με μεταφορικό μέσο προς την κορυφή του Ολύμπου, είναι μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Καλυβίων. Από τα Καλύβια η πρόσβαση προς την κορυφή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η διαδρομή από το χωριό Καλύβια μέχρι τη θέση "Χριστάκης" έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. και η διάρκειά της είναι περίπου 45 λεπτά. Η συγκεκριμένη διαδρομή συνιστάται για τους θερινούς μήνες. Ο δρόμος είναι αγροτικός (χωματόδρομος) και εύκολα προσβάσιμος όταν γίνεται με τζιπ αντί συμβατικού οχήματος.
       Η θέα που θα απολαύσετε θα δικαιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι εικόνες που θα αντικρίσετε το άγριο τοπίο οι ψηλές κορυφές και οι απότομες χαράδρες ο κάμπος της Θεσσαλίας να απλώνεται στα πόδια σας και εσείς να νομίζετε ότι είστε πάνω σε αεροπλάνο και απολαμβάνετε την πτήση. Θα δείτε άγρια άλογα να βόσκουν στην ελάχιστη βλάστηση της περιοχής, κοπάδια από αγελάδες ελευθέρας βοσκής που πιο ελευθέρας δεν γίνεται. ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΙΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ . ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΑ . Όταν ζήσεις έστω και λίγες στιγμές σ’ αυτό το θεϊκό περιβάλλον καταλαβαίνεις γιατί επιλέχτηκε για κατοικία των θεών.
      Ο καθένας μπορεί να νιώσει για λίγες στιγμές εκεί ψηλά ότι είναι ένας μικρός θεός. Ο Όλυμπος μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε και να τον απολαύσουμε Το μεγαλείο της φύσης και τα υπέροχα χρώματα του ορίζοντα δεν θα τα βρείτε ποτέ ούτε θα μπορέσει ποτέ να τα μεταφέρει ζωγράφος στην παλέτα του. Μόνο ο δημιουργός μας δίνει τόση ομορφιά που νομίζεις ότι δεν την αντέχει η όραση σου. Όταν αντικρίσεις τις ομορφιές του Ολύμπου θέλεις ξανά και ξανά να βρεθείς εκεί ψηλά για να αποθανατίσεις όσο περισσότερες εικόνες η φύση σου δίνει.
      Από το καταφύγιο Χριστάκης ο επισκέπτης φτάνει πεζός στην κορυφή Σκολιό σε 1 ώρα και από εκεί στον Μύτικα σε 30 λεπτά. Ο Ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων έκτισε το καταφύγιο ανάγκης στη θέση "Χριστάκης" σε υψόμετρο 2.430 μ. με σκοπό να προσφέρει στέγη σε κάθε ορειβάτη που θα βρεθεί στη περιοχή.. Το καταφύγιο είναι δυναμικότητας οκτώ θέσεων και δεν διαθέτει θέρμανση (υπάρχει τζάκι) πράγμα που το κάνει ιδανικό για τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.
 

 

ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΓΟΥΡΝΑ -ΣΚΑΛΑ -ΜΥΤΙΚΑΣ

Διάρκεια: 6-7 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 717 μ.
Διαδρομή σχετικά εύκολη
Μήκος: 12 Km

        Στον Κοκκινοπηλό φθάνει ο επισκέπτης από Ελασσόνα ή από Κατερίνη. Από την άκρη του χωριού περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4, που οδηγεί στη χαράδρα της Σταλαματιάς (γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα). Ανεβαίνοντας στη «Ράχη Κανάκη» ακολουθεί ο δρόμος που καταλήγει μέσω της Μικρής Γούρνας στη Μεγάλη Γούρνα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο Ανάγκης <<Χριστάκη>>. Το Καταφύγιο Χριστάκη δεν διαθέτει είδη πρώτης ανάγκης (υπάρχουν μόνο κρεβάτια) παρέχει όμως προστασία από άσχημες καιρικές συνθήκες.

       Έπειτα, ανηφορίζεις προς το «Σκολιό» (2.912 μ.) και αφού το παρακάμψεις από δεξιά, ακολουθείς τον αυχένα που καταλήγει στη «Σκάλα» (2866μ.), από εκεί προχωρείς προς την κορυφή του Μύτικα. Η διαδρομή αυτή είναι η φυσική συνέχεια του μονοπατιού Ε4 Λιτόχωρο - Σκάλα, αλλά με αντίστροφη πορεία, η διάρκειά της είναι 6-7 ώρες και το μήκος της είναι 12 χλμ.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

     Ο Όλυμπος είναι ένα βουνό με δύσκολο ανάγλυφο, μεγάλες διαδρομές και απότομες και σαθρές κορυφές. Εντύπωση προκαλούν οι ξαφνικές αλλαγές καιρού με καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν μετά τη δύση του ήλιου. Αν δεν συνοδεύεστε από έμπειρο οδηγό-συνοδό, ακολουθείστε τις οδηγίες για τον απαιτούμενο ελάχιστο εξοπλισμό και τις συμβουλές - πληροφορίες για ασφαλή ανάβαση. Πριν από κάθε εξόρμηση πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής.

 Ελάχιστος Εξοπλισμός

       Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο μεταβάλλονται συχνά , γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε κατάλληλη ενδυμασία και υπόδηση. Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση μπότες με αντιολισθητική σόλα και ένα σακίδιο πλάτης είναι τα πλέον απαραίτητα, φτάνει το σακίδιο να περιέχει: Αδιάβροχο, μακριά μπλούζα και παντελόνι, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, καπέλο και σκούφο, γυαλιά ηλίου, τρόφιμα και νερό, μικρό φαρμακείο, χάρτη και κάποιο μέσο επικοινωνίας.

 Δέκα Πολύτιμες Συμβουλές

  • Μην ανεβαίνετε ποτέ μόνος.
  • Ανεβείτε μόνο αν είστε υγιής.
  • Πάρτε μετεωρολογική πρόγνωση και μην ρισκάρετε με τον καιρό.
  • Κάντε έγκαιρη κράτηση στα καταφύγια.
  • Ενημερώστε για το πρόγραμμα σας τους σταθμούς ελέγχου και τα καταφύγια και ζητήστε κάθε βοήθεια και πληροφορία.
  • Κρατήστε μεγάλη απόσταση από τυχόν προπορευόμενη ομάδα στα δύσκολα σημεία και προσέχετε τις λιθοπτώσεις.
  • Μην συνεχίζετε στα δύσκολα λούκια, αν νιώθετε την ανασφάλεια να σας κυριεύει.
  • Κινηθείτε αργά, προσεκτικά και αν εσείς προκαλέσετε λιθόπτωση προειδοποιήστε έγκαιρα όσους ακολουθούν.
  • Ακούτε τις συμβουλές και τις παραινέσεις των ανδρών της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.
  • Κάνετε οικονομία δυνάμεων, μην πιέζετε οριακά το σώμα σας και αν χρειαστεί μην συνεχίζετε. Ο Όλυμπος δύσκολος μεν αλλά και πανέμορφος θα είναι πάντα εκεί για να σας δεχτεί την επόμενη φορά...

       Στον Όλυμπο έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή δεκάδες ορειβάτες, έμπειροι και μη, σε μια σειρά από ατυχήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας. Σε περίπτωση προβλήματος ή ανάγκης καλέστε δωρεάν 112 (τηλεφωνικός αριθμός επείγουσας ανάγκης για όλη την Ευρώπη) ή με ασύρματο, στη συχνότητα VHF 146.500 την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.