Η μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου για τους φίλους του βουνού σε ψηλή χιονοσκεπή ζώνη γίνεται από τη δυτική πλευρά, από την περιοχή της Ελασσόνας. Η προσπέλαση ακολουθεί τον δρόμο Καλλιθέας - Ολυμπιάδας - Σπαρμού, μια παράκαμψη του εθνικού δρόμου Ελασσόνας - Κατερίνης στο ύψος του χωριού Καλλιθέα. Το μοναδικό καταφύγιο της δυτικής πλευράς, στην περιοχή Βρυσοπούλες, απέχει 21 χιλιόμετρα από το χωριό Ολυμπιάδα και το μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής αναπτύσσεται στη δύσβατη πλαγιά του βουνού.

      Στις Βρυσοπούλες οι τυχεροί εκδρομείς ­ ορειβάτες και σκιέρ ­ μπορούν να απολαύσουν τη μεγαλύτερη, και καλύτερη σε ποιότητα χιονιού, ελληνική χιονοδρομική πίστα σε υψόμετρο 1.750-1.800 μ. Εκεί λειτουργεί το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), δηλαδή ένα είδος χειμερινού εκπαιδευτικού κέντρου του στρατού για επίλεκτες μονάδες του. Ενα γραφειοκρατικό, όμως, εμπόδιο δεν επιτρέπει στους πολλούς εραστές του Ολύμπου να χαρούν τις φυσικές πίστες του: και αυτό γιατί, για να πάει κανείς στις Βρυσοπούλες χρειάζεται άδεια από τις στρατιωτικές αρχές (στη Λάρισα τηλ. (041/993264-5 ή στην Αθήνα από το ΓΕΣ ­ Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, 2ο Γραφείο στον Χολαργό). Ωστόσο η καθημερινή πρακτική και η φιλοξενία των στρατιωτικών του Ολύμπου δείχνει ότι η άδεια είναι τυπική και αποσκοπεί στο να μη δημιουργούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς το κέντρο δεν έχει ξενοδοχειακή υποδομή εξυπηρέτησης κοινού όπως σε άλλα ανοιχτά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στους κοιτώνες του καταφυγίου μπορούν να φιλοξενηθούν ως και 60 άτομα αλλά δεν διαθέτει εστιατόριο.

      Υστερα από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές μπορεί να σας παραλάβει στις παρυφές του βουνού ειδικό στρατιωτικό όχημα γιατί όταν χιονίσει, όσο και αν διαθέτετε αξιόπιστο αυτοκίνητο 4Χ4, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα διασχίζοντας τον παγωμένο, ανηφορικό, γεμάτες στροφές δρόμο ως το καταφύγιο μήκους 17 χιλιομέτρων.

      Στο στρατιωτικό ΚΨΜ μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με καφέδες και αναψυκτικά, αλλά για φαγητό θα πρέπει ή να μαγειρέψετε μόνοι σας ή να περιοριστείτε στην ξηρά τροφή.

      Ωστόσο για τους λάτρεις του σκι οι τεράστιες, και καλής ποιότητας χιονιού, πίστες θα σας ανταμείψουν πέρα από την αίσθηση ότι κάνετε σκι στο μυθικό βουνό. Δύο αναβατήρες σάς φέρνουν στην πλαγιά της κορυφής του Αγίου Αντωνίου (υψ. 2.818 μ.), αφετηρία των καταβάσεων, από όπου η θέα είναι θαυμάσια προς τη Θεσσαλία και την Πίνδο. Πάνω απ' όλα, όμως, σκι ή χειμερινή ορειβασία στις πλαγιές του Ολύμπου σημαίνει παρθενικό ταξίδι στον μύθο, στο βουνό-σύμβολο του ελληνικού πνεύματος.
 

       

                                                         Σκί στον Όλυμπο
     Το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής βρίσκεται στις ΝΔ πλαγιές του Ολύμπου στη θέση Βρυσοπούλες σε ύψος 1.800 μ., σε απόσταση 40 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και 20 χιλιόμετρα από την Ολυμπιάδα. Τα τελευταία 17 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Εδώ υπάρχουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρόμων -Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Λειτουργεί από το Δεκέμβρη ως το Μάρτη και διαθέτει μία πίστα, το ανώτερο υψόμετρο της οποίας είναι 2.450 μ., ενώ το κατώτερο στα 1.900 μ. Εξυπηρετείται από ένα συρόμενο ski - lift, δυνατότητας 850 ατόμων την ώρα. Απουσιάζουν υποδομές σχολών σκί και ενοικίασης εξοπλισμού.

                Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) 

      Οι εγκαταστάσεις  του συνολικής  εκτάσεως 100 στρεμμάτων  ανήκουν  στο Ταμείο  Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) το οποίο προέβη στην αγορά από τον οργανισμό Διαχειρίσεως  και Διοικήσεως Εκκλησιαστικής  Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ) το έτος 1973. Η όλη περιοχή  είναι χαρακτηρισμένη  ως Εθνικός Δρυμός. Στο ΚΕΟΑΧ  γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις  με στελέχη ξένων κρατών. 

                                      Διαδρομή Βρυσοπούλες-Μύτικας
    Από Ελασσόνα μέσω Oλυμπιάδας φθάνουμε στα Καλύβια Σπαρμού. Από εδώ ξεκινάει χωματόδρομος -17 χιλιόμετρα-, που οδηγεί στο καταφύγιο στη θέση «Βρυσοπούλες», μέσα στο στρατόπεδο του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Από το Καταφύγιο - 1.800 μ. - ακολουθούμε τους πυλώνες του αναβατήρα του Χιονοδρομικού Κέντρου και φθάνουμε στο Καταφύγιο ανάγκης - 2.450 μ. - στη βάση της κορυφής «Αγ. Αντώνιος», την οποία παρακάμπτουμε από αριστερά και οδηγούμαστε σε διάσελο. Αφήνουμε αριστερά μας την κορυφή «Σκολιό» -2.911 μ. -, για να βρεθούμε στη «Σκάλα» και ακολουθώντας τη σήμανση, σε 30΄ είμαστε στο Μύτικα. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής χρειάζεται αρκετή προσοχή.
Διάρκεια διαδρομής: 4,5 περίπου ώρες.
      Τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζεται αυξημένη, ορειβατική κίνηση. Από το καταφύγιο ανάγκης πηγαίνοντας δεξιά, μπορούμε να γνωρίσουμε τις ομαλές Ν. κορυφές «Καλόγερος» -2.701 μ. -, «Φράγκου Αλώνι» -2.684 μ. -, «Μεταμόρφωση» -2.699 μ. -, «Κακάβρακας» -2.618 μ. -, «Εννέα Πύργοι» -2.450 μ.