HOME PAGE

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΕΑ

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

 - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ  7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟY ΛΑΡΙΣΑΣ -

Η Οδύσσεια των ξεριζωμένων μαθητών εν έτει 2010...

 •       Η συνοικία του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις μεγαλύτερες της Λάρισας με πάνω από 20.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά είναι η μοναδική συνοικία της πόλης που δεν διαθέτει Γενικό Λύκειο. Στη συνοικία υπάρχουν δύο Δημοτικά Σχολεία, το 12ο και το 23ο, το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο ΕΠΑΛ.

         Τα παιδιά που τελειώνουν το 7ο Γυμνάσιο περπατούν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε στο 2ο ή στο 9ο Λύκειο . Η διαδρομή, περιλαμβάνει τη διέλευση της παλαιάς εθνικής οδού η οποία περνάει μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Παιδιά 15-16 χρονών περνούν απέναντι συζητώντας, γελώντας και χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που διατρέχουν.

         Γιατί λοιπόν δεν έχει μέχρι σήμερα δημιουργηθεί νέο Λύκειο ανατολικά της πόλης στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου; Ίσως παλιά να μην υπήρχαν τόσα πολλά παιδιά λόγω αραιής ανοικοδόμησης της συνοικίας. Σήμερα όμως η περιοχή είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη. Είναι λοιπόν απολύτως δίκαιο το αίτημα για νέο Λύκειο στην περιοχή.
        Όπως τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου, η συνοικία του Αγίου Γεωργίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι μαθητές του 23ου Δημοτικού στην περιοχή, διπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Συνολικά, οι μαθητές των δύο δημοτικών σχολείων της συνοικίας αγγίζουν τα 550 άτομα ενώ στο 7ο Γυμνάσιο φοιτούν περισσότεροι από 250 μαθητές.

 

 •        Μέχρι το 2008 οι απόφοιτοι του 7ου Γυμνασίου εγγράφονταν στο 9ο Λύκειο, με όλα τα προβλήματα που αυτό προκαλούσε εξαιτίας της μεγάλης απόστασης. Το σχολικό έτος 2009-2010, λόγω του κορεσμού του 9ου Λυκείου, αποφασίστηκε οι απόφοιτοι του 7ου Γυμνασίου να εγγραφούν ανά 13 άτομα, σε τέσσερα διαφορετικά Λύκεια της πόλης.

  Συγκεκριμένα, οι 52 απόφοιτοι του 7ου Γυμνασίου θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη

  - του 2ου Λυκείου, στην παλιά Ακαδημία,

  - του 5ου Λυκείου, στις παλιές φυλακές,

  - του 7ου Λυκείου, στη συνοικία της Χαραυγής και

  - του 9ου Λυκείου, στη συνοικία του ΑΤΑ.

         Η απόφαση αυτή, όπως ήταν φυσικό, επέφερε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των μαθητών αλλά και του συνόλου των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως πολίτες β' κατηγορίας και τα παιδιά τους ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.

        Οι γονείς απέρριψαν την πρόταση για την εγγραφή των παιδιών τους, ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, σε 4 διαφορετικά Λύκεια της Λάρισας και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί η φοίτησή τους σε μια ενιαία σχολική μονάδα, ενώ εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πρότειναν να δημιουργηθεί παράρτημα με Λυκειακές Τάξεις σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το 4ο ΕΠΑΛ στη συνοικία τους.

          Μετά από πολλές κινητοποιήσεις του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου και δημοσιοποίηση του προβλήματος στα τοπικά ΜΜΕ και στους βουλευτές του νομού, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προσωρινά και για ένα μόνο χρόνο, η δημιουργία παραρτήματος του 9ου Λυκείου σε δύο αίθουσες που παραχώρησε το 7ο Γυμνάσιο, αφού η δημιουργία Λυκειακών Τάξεων από το Υπουργείο απαιτούσε τουλάχιστον ένα χρόνο.

         Παρόλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τη σχολική χρονιά λόγω της στενότητας του χώρου, αλλά και της περιθωριοποίησης των παιδιών , τα οποία δεν είχαν καμία επαφή με το λύκειό τους , η χρονιά πέρασε και οι μαθητές ανέμεναν τη λύση του προβλήματός τους.

 

 •       Η λύση, δυστυχώς, δεν ήρθε, αφού με την 35664/Δ4/29-3-2010 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( 412 τ. Β΄/12-4-2010 ), από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσει μόνο μια Λυκειακή Τάξη (η Α’ Λυκείου), ενώ τα παιδία της Β΄ Λυκείου μένουν και πάλι ξεκρέμαστα. Η απόφαση αυτή δεν λύνει κανένα πρόβλημα και γι' αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση μαθητών και γονέων.

         Αντί να δημιουργηθεί αυτόνομο Λύκειο στη συνοικία τους οι μαθητές που αποφοίτησαν από το 7ο Γυμνάσιο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν σε τρία διαφορετικά Λύκεια. Οι μαθητές της νέας Α’ Λυκείου, θα φοιτήσουν στο 7ο Γυμνάσιο ως Λυκειακή Τάξη (όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση), οι μαθητές της νέας Β΄ Τάξης θα ανήκουν διοικητικά στο 9ο Λύκειο αλλά ως τάξη θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του 4ου ΕΠΑΛ (εδρεύει στην ίδια συνοικία) ενώ τέλος οι μαθητές της νέας Γ’ Τάξης Λυκείου θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο 9ο Λύκειο (περιοχή ΑΤΑ).

Πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου στο κέντρο της Λάρισας


        Στις 3 Μαΐου μαθητές και γονείς πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λάρισας, πορεία που κατέληξε στην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κων. Πράντζου. Οι γονείς διεκδικούν τη λειτουργία αυτόνομου Λυκείου στη συνοικία τους, καθώς υπάρχει το αναγκαίο, αριθμητικά, μαθητικό δυναμικό, προτείνοντας τη στέγασή του στο 4ο ΕΠΑΛ «που προσωρινά υποτίθεται φιλοξενήθηκε στο σχολικό κτίριο της συνοικίας μας» όπως χαρακτηριστικά σημείωνε γονέας. «Αν η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ισχύσει πρόσθεταν οι γονείς, τότε τα παιδιά της συνοικίας μας, κάτω από άλλες συνθήκες παιδιά ενός σχολείου, τότε από τον Σεπτέμβριο μαθητές τριών Λυκειακών Τάξεων θα φοιτούν σε τρία διαφορετικά σχολεία». Οι γονείς, όπως δήλωσαν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να πεισθεί η ηγεσία του υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση αυτόνομου Λυκείου στη συνοικία τους.

 

 •       Στις 7 Μαΐου ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή.

          Στη συνάντηση του με τους μαθητές ο κ. Τζανακούλης τόνισε ότι θα αναλάβει η δημοτική αρχή τις αμέσως επόμενες ημέρες πρωτοβουλία ώστε να δοθεί προσωρινή λύση με την αξιοποίηση αιθουσών στο Επαγγελματικό Λύκειο που λειτουργεί στη συνοικία για την Β’ Λυκείου, αλλά και τη σύσταση Λυκειακών τάξεων στο 7ο Γυμνάσιο για την Β’ Λυκείου, ώστε να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος θα έχει τις επόμενες ημέρες επαφές με τους εκπροσώπους των συναρμόδιων φορέων (Β/βάθμια Εκπαίδευση κλπ) στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Την ίδια στιγμή ο κ. Τζανακούλης τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) για την ανέγερση νέων διδακτηρίων.

Συνάντηση των μαθητών με το Δήμαρχο


        Μακροπρόθεσμα πάντως, ο κ. Τζανακούλης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών της συνοικίας. «Με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» όλες οι αρμοδιότητες της εκπαίδευσης έρχονται πια στο διευρυμένο δήμο κι έτσι θα εκλείψει αυτή η σύγχυση αρμοδιοτήτων που δεν επέτρεπε ένα κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αναγκών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακούλης. Ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως από αστοχία της πολιτείας δεν υπάρχει επαρκής σχολική στέγη στη συνοικία για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών του Λυκείου, παρά το γεγονός ότι με πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα χρόνια κατασκευάστηκε βρεφονηπιακός σταθμός και νηπιαγωγείο, ενώ έχουν χαρακτηριστεί εκτάσεις για την δημιουργία πλατείας, και εκκλησίας.

 

 •        Δυστυχώς οι μέρες  πέρασαν, το σχολικό έτος τελείωσε και οι μαθητές της Β΄ Λυκείου παρέμειναν μετέωροι, χωρίς να γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα βρεθούν την επόμενη χρονιά. Στις 5 Ιουλίου 2010 γονείς και μαθητές συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, κατέλαβαν την οδό Βόλου,  και   διένειμαν, επίσης,  το εξής υπόμνημα διαμαρτυρίας σε στελέχη εκπαίδευσης και τοπικούς άρχοντες, ζητώντας μεσοπρόθεσμα την ένταξη των μαθητών της Β’ Λυκείου στις Λυκειακές Τάξεις του 7ου Γυμνασίου και μακροπρόθεσμα, την ίδρυση Λυκείου στη συνοικία:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ

ΙΔΡΥΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

        Μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Λάρισας, η συνοικία Αγίου Γεωργίου είναι πλήρως υποβαθμισμένη. Και δεν αναφερόμαστε στην παντελή έλλειψη αθλητικών κέντρων, πλατείας κ.λ.π., αλλά στην έλλειψη λυκείου. Η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών. Στον 21ο αιώνα όμως, τα παιδιά μας καλούνται να μορφωθούν χωρίς να τους παρέχεται ο κατάλληλος διδακτικός χώρος και οι απαραίτητες διδακτικές αίθουσες.

        Ένα χρόνο τώρα ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Λάρισας, προσπαθεί αδιάκοπα και διεκδικεί το αυτονόητο, την ίδρυση Λυκείου στη συνοικία. Κάτι για το οποίο δε θα έπρεπε να χρειάζεται να αγωνιστεί κανείς, αλλά να του προσφέρεται απλόχερα από την πολιτεία. Δυστυχώς όμως εμείς όχι μόνο αγωνιζόμαστε για την ίδρυση Λυκείου, αλλά αντιμετωπίζουμε διαρκώς  την άρνηση και τον εμπαιγμό των αρμόδιων τοπικών φορέων, οι οποίοι κατά διαστήματα μας υπόσχονται διάφορα, που βέβαια δεν πραγματοποιούν και τελικά αποποιούνται των ευθυνών τους, παραπέμποντάς μας διαρκώς ο ένας στον άλλον.

        Γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων ανακολουθίας και αθέτησης υποσχέσεων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

 • Αν και υποσχέθηκαν στις 15-7-2009 ότι θα ιδρυθούν Λυκειακές τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου, απέστειλαν έγγραφο στο Υπουργείο μόνο για ίδρυση Α΄ Λυκειακής Τάξης αφήνοντας μετέωρη τη Β΄ Λυκειακή Τάξη.

 • Το ανωτέρω έγγραφο δεν ανέφερε  καν , όπως απαιτούνταν, το χώρο στέγασης των Λυκειακών Τάξεων.

 • Αθέτησαν την υπόσχεση τους για την κατασκευή (4) τεσσάρων αιθουσών στο χώρο του 7ου Γυμνασίου εμπλέκοντας τη Σχολική Επιτροπή, προσπαθώντας με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», να οδηγήσουν σε αντιπαράθεση τους Συλλόγους  Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου και 4ου ΕΠΑΛ , καθώς και τους Διευθυντές των αντίστοιχων σχολικών μονάδων για την ανεύρεση αιθουσών.

 • Ενώ  από 4ετίας μας υπόσχονται ότι η οριστική λύση των προβλημάτων μας θα επέλθει με τη δημιουργία σχολικού κτιρίου στην περιοχή της Τούμπας, δεν ενέταξαν εγκαίρως το έργο στο ΕΣΠΑ, παρά μόνο στις 17-6-2010, που τα κονδύλια πλέον έχουν εξαντληθεί και μάλιστα η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν δικής μας πίεσης.

 • Ως λύση του προβλήματος  πρότειναν να στοιβαχτούν 350 παιδιά στο κτίριο του 7ου Γυμνασίου, το οποίο έχει προδιαγραφές για 200 μαθητές, καταργώντας:

·        Το εργαστήριο Φυσικής – Χημείας

·        Την αίθουσα Πληροφορικής

·        Τις αίθουσες Καλλιτεχνικών και Μουσικής

·        Τα Γραφεία και τη Γραμματεία

·        Τα επίπεδα Αγγλικών

οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του Γυμνασίου και στη μη εύρυθμη λειτουργία του.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

 • Άμεση προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος.

 • Υπόψη ότι τα προαναφερόμενα αφορούν την προσωρινή εύρυθμη λειτουργία των Λυκειακών Τάξεων για το σχολικό έτος 2010-2011 και γι αυτό πρέπει να υπάρξει άμεση λύση για τη λειτουργία και της Γ΄ Λυκειακής Τάξης 2011-2012.

 • Εάν έως τις 25-6-2010 δεν έχουν προωθηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Η  ΔΙΚΑΙΩΣΗ  ΤΟΥ  ΑΓΩΝΑ

Κινητοποιήσεις της 5ης Ιουλίου 2010

          Κατόπιν άμεσης παρέμβασης του Δημάρχου Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη στο Υπουργείο Παιδείας, επιτέλους ιδρύθηκε η Β΄ Λυκειακή Τάξη του 7ου Γυμνάσιου Λάρισας με την 87473/Δ4/19-7-2010 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( 1107 τ. Β΄/21-7-2010 ). Παράλληλα παραχωρήθηκαν 3 αίθουσες από το 4ο ΕΠΑΛ και 2 αίθουσες από το 7ο Γυμνάσιο για τη στέγαση των Λυκειακών τάξεων.

         Το σχολικό έτος 2010 - 2011 κύλησε ομαλά, παρά τα διάφορα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, λόγω της συνύπαρξης δύο διαφορετικών σχολείων κάτω από ενιαία διοίκηση. Ευτυχώς φέτος οι φορείς κινητοποιήθηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα στις  14 Απριλίου 2011 το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει την ίδρυση της Γ΄ Λυκειακής Τάξης του 7ου Γυμνάσιου Λάρισας για το σχολικό έτος 2011-2012. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί από το Δήμο η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο κτίριο του 7ου Γυμνασίου, και όπως μας υποσχέθηκε ο Δήμαρχος θα είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ  ΑΙΘΟΥΣΩΝ  ΣΤΟ  7ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ

         Άρχισε επιτέλους η κατασκευή των τεσσάρων αιθουσών στον πρώτο όροφο του  7ου Γυμνασίου. Αγώνα με το χρόνο κάνουν τα συνεργεία για να παραδώσουν έγκαιρα τις τέσσερις αίθουσες. Παρόλο που η κατασκευή καθυστέρησε να ξεκινήσει, τώρα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

27 Αυγούστου 2011

 1η  Σεπτεμβρίου 2011

8  Σεπτεμβρίου 2011

17  Σεπτεμβρίου 2011

29 Νοεμβρίου 2011

29 Νοεμβρίου 2011

Η κατασκευή των αιθουσών έγινε μέσα σε μόλις είκοσι ημέρες, γεγονός εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα

        ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

       Παραμένει βέβαια το θέμα δημιουργίας αυτόνομου Λυκείου στη συνοικία, καθώς η λύση των Λυκειακών τάξεων είναι προσωρινή.