HOME PAGE

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΕΑ

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

- ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ  7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ -

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 Α'  ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ …

       ΕΛΛΑΔΑ: μια σπουδαία χώρα, με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Αρχαίοι ναοί, αγάλματα, ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα είναι κομμάτι της Ελλάδας και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της. Μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που στο διάστημα της ιστορίας της κατακτήθηκε από άλλους λαούς και λεηλατήθηκε από τους βάρβαρους. Πολλά μνημεία και έργα τέχνης καταστράφηκαν και δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ. Ένα μεγάλο όμως τμήμα του πολιτισμού της Ελλάδας κλάπηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων από διάφορους κατακτητές και δυστυχώς σήμερα πολλά ελληνικά έργα τέχνης βρίσκονται  σε μουσεία διάσπαρτα στον κόσμο και όχι στη γη που τα γέννησε.

      Όλα αυτά τα έργα τέχνης είναι Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ! Άραγε πόσα ελληνικά μνημεία; Πόσα κλεμμένα; Αυτές ήταν οι απορίες που μας δημιουργήθηκαν και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα.  Θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή με την ιστορία και την τέχνη της Ελλάδας. Στόχος μας ήταν πρωτίστως να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για το παρελθόν και να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό μας, γνωρίζοντας τον καλύτερα μέσα από τις διαδικασίες του προγράμματος.

      Και ξαφνικά αναρωτιόμαστε πώς βρέθηκαν αυτά τα σπουδαία έργα τέχνης ξενιτεμένα σε μουσεία ανά τον κόσμο, πράγμα περίεργο αν σκεφτούμε ότι τα μουσεία που φιλοξενούν τα αρχαιοελληνικά έργα τέχνης, και όχι μόνο, είναι τα περισσότερα σε χώρες που δεν έχουν καθόλου αρχαία ιστορία; 

       Συμφωνήσαμε να μελετήσουμε τα σημαντικότερα, αν όχι όλα, εκθέματα ξεχωριστά, να δούμε με ποιο τρόπο βρέθηκαν στα ξένα μουσεία, να ερευνήσουμε τις αντιδράσεις εκείνης της εποχής αλλά και του σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό και να μελετήσουμε ξεχωριστά τα είδη της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Να κάνουμε μια έρευνα για τον Παρθενώνα και τα μυστήρια που κρύβει. Καθώς επίσης να μιλήσουμε για την αρχαιοκαπηλία και να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο φέρονται και εκμεταλλεύονται οι ξένοι την πολιτισμική κληρονομιά μας.

      Τέλος συμφωνήσαμε να ενώσουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλες εκείνες τις φωνές που απαιτούν την επιστροφή τους στη γενέθλια γη. Στη σημερινή εποχή που η υπόσταση της Ελλάδας ως κράτος απειλείται, η προστασία της πνευματική μας κληρονομιάς φαντάζει για άλλη μια φορά αναγκαία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ένας λαός που ξεχνάει το παρελθόν του, δεν έχει και μέλλον.

ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

 • ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ     

 • ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΒΑΪΑ  

 • ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 

 • ΖΕΡΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 • ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 • ΛΙΑΓΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

 • ΛΙΑΡΑΤΣΙΚΑ ΚΩΝ/ΝΑ

 • ΜΗΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

 • ΜΠΑΛΑΜΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

 • ΜΠΟΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ

 • ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 • ΝΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ   

 • ΠΑΤΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ

 • ΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 • ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΘΑΛΕΙΑ

 • ΣΙΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ

 • ΣΥΝΤΖΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕ 05

      

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

       Η παρουσίαση περιελάμβανε θεατρικό δρώμενο, που διαδραματίζεται στο Βρετανικό μουσείο, όπου βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.  Δυο ομάδες τουριστών, μία  Άγγλων και μία Ελλήνων, ξεναγούνται στο Βρετανικό μουσείο. Η κάθε μία  ομάδα αντιδρά με τον δικό της τρόπο μπροστά στα μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι Έλληνες προσεγγίζουν το θέμα πιο συναισθηματικά, ενώ οι Άγγλοι πιο ψυχρά και μάλλον αδιάφορα.

      Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης η Καρυάτιδα, ακούγοντας τους συμπατριώτες της ζωντανεύει, τους διηγείται την ιστορία της και τους ζητά να τη βοηθήσουν να επιστρέψει στην πατρίδα της.

      Ακούγοντας το παράπονο της Καρυάτιδας, Άγγλοι και Έλληνες τουρίστες, ευαισθητοποιημένοι πλέον όλοι τους, την παίρνουν μαζί τους και φεύγουν , στέλνοντας το μήνυμα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν πλέον στην πατρίδα τους.....

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

 • ΑΓΓΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

CARYATIS
TOURIST: Oh! How amazing!
TOURIST: What a marvelous statue!
TOURIST: What a nice sculpture!
GUIDER: This statue was built in Greece by Phidias and was named Caryatis. It was brought in our country by the Lord Elgin and it has been in our museum since 1816. Do you have any questions?
TOURIST: Who gave the permission for the transportation of the Caryatis from Greece in here?
GUIDER: The permission was given by the Ottoman Empire.
TOURIST: Weren’t there any reactions by the Greeks when Elgin took their statues?
GUIDER: They couldn’t do anything because they were under occupation!
TOURIST: Are there any reactions from the Greeks now?
GUIDER: They do try to take their statues back, but they are not trying hard enough. Anyway, let’s move on!

THE ELGIN MARBLES
GUIDER: These are the Elgin marbles. They were built in Greece by Phidias in the 5th century. They are also brought here by Elgin. And they have been in our museum since 1816. Do they have any questions?
TOURIST: Those statues belong to Greeks and they are very important to them. Shouldn’t they be in Greece? I don’t think it was their choice to be here instead of there!
TOURIST: We must not give them their statues back. Since they are not doing any considerable effort to take them back!
TOURIST: Anyway! Why should we care about it! Let’s take some pictures and leave this place!
 

 • ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ: Τώρα φτάσαμε στην πτέρυγα με τις αρχαιότητες του Παρθενώνα. Είναι τμήματα που προέρχονται από τα αετώματα του Παρθενώνα τις μετόπες και από τη ζωφόρο.
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Και πως βρέθηκαν τα τμήματα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και δεν είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ανήκουν;
ΞΕΝΑΓΟΣ: Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Λόρδος Έλγιν, Άγγλος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, το 1803 πήρε άδεια από το Σουλτάνο να ζωγραφίσει τμήματα του Παρθενώνα, ΑΛΛΑ όχι μόνο δεν τα ζωγράφισε, αλλά αντίθετα έκλεψε και κατέστρεψε σημαντικά τμήματα του θαυμαστού αυτού μνημείου και τα μετέφερε στο Λονδίνο, όπου στο τέλος πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816.
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Είχε αυτό το δικαίωμα;
ΞΕΝΑΓΟΣ: ΌΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Αλλά λόγω της Τουρκοκρατίας που υπήρχε τότε στην Ελλάδα, κανείς δεν ενδιαφέρονταν για τα αρχαία μνημεία και πολλοί ευρωπαίοι κατά την επίσκεψή τους έκλεβαν πολλά από αυτά.
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Ελλήνων;
ΞΕΝΑΓΟΣ: Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί η Ελλάδα ήταν κατεχόμενη. Ωστόσο, αργότερα έγιναν προσπάθειες από τους Έλληνες, αλλά και με θερμή υποστήριξη από ξένους φιλέλληνες, για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην πατρίδα τους.
Παράλληλα οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλά το Βρετανικό Μουσείο αρνείται επίμονα κάθε συζήτηση επιστροφής τους στον τόπο όπου ανήκουν, βρίσκοντας συνεχώς διάφορες δικαιολογίες.
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΛΑΜΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Ακούτε κι εσείς ένα κλάμα;
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Ναι ναι το ακούω.
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Κι εγώ το ακούω, έρχεται από εκεί πέρα!
ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Α α α ένα φάντασμα!
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Το άγαλμα ζωντάνεψε και μιλάει…………

 • ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΣ

      Γεια σας! Μη φοβάστε, συμπατριώτες μου. Είμαι κι εγώ Ελληνίδα!

    Το μόνο που θέλω είναι να σας πω την ιστορία μου. Κάποτε ζούσα στην Αθήνα με τις πέντε αδερφές μου, τις Καρυάτιδες. Το σπίτι μας ήταν το Ερέχθειο στην Ακρόπολη. Ήμασταν πολύ αγαπημένες και ζούσαμε μια ήρεμη ζωή. Συχνά έρχονταν κόσμος και θαύμαζε την ομορφιά μας.

     Μια μέρα όμως, ένας ξένος, Βρετανός, που τον έλεγαν Έλγιν, ήρθε και με άρπαξε, με έβαλε σε ένα πλοίο και με μετέφερε στο Λονδίνο, πουλώντας με τελικά στο Βρετανικό μουσείο. Όλες οι αδερφές μου στεναχωρήθηκαν πολύ, γιατί τους έλειπα και ο θρήνος τους ακούγεται μέχρι και σήμερα.
     Τώρα πια η ζωή μου είναι πολύ διαφορετική. Δεν έχω για παρέα τις αδερφές μου και οι άνθρωποι που έρχονται για να με δουν είναι ξένοι και ψυχροί. Δεν έχουν τη ζεστασιά των Ελλήνων. Ορισμένοι τουρίστες με κοιτάζουν και επαινούν τους απαγωγείς μου λέγοντας ότι καλά έκαναν και με πήραν. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι όλα αυτά τα αγάλματα είναι βρετανικά.

Πόσο άδικο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;

Πώς μου αλλάζουν πατρίδα χωρίς να το θέλω;
ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!!!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!
ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ!

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

LET'S HELP HER!
 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

       Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν δημιουργήθηκαν για να μοιράζονται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, αλλά για να συμβολίζουν στην Ακρόπολη την αιωνιότητα του ελληνικού πολιτισμού.
       Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας σύνορα και έχει παγκόσμια διάσταση.
      Η μοναδικότητα του Παρθενώνα, ως παγκόσμιου μνημείου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα αυτό οικουμενικό. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία από την πλευρά των Βρετανών. Το σαθρό βρετανικό επιχείρημα περί «αδυναμίας» συντήρησης από την πλευρά των Ελλήνων καταρρίπτεται πανηγυρικά με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.
      Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο ως προϊόν μιας άθλιας συναλλαγής του Έλγιν με τους Οθωμανούς κατακτητές.
      Η προσπάθειά μας θα είναι να συσπειρώσουμε τις ελληνικές φωνές και να προσεγγίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, προκειμένου να απαιτήσουμε την επανόρθωση μιας παράνομης πράξης.

 

ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ!!!

 • Η ΙΔΕΑ, ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

 • κ. ΧΑΛΚΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΠΕ 08

 • κ. ΚΑΣΤΩΡΗ ΕΛΕΝΗ  ΠΕ 02

 • κ. ΔΗΜΟΒΕΛΗ ΠΕΤΡΟ  ΠΕ 20

        ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ.

 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ 6ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΟΝΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΙΤΕ p.p.t

 

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!